Objecten en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Bijzondere verzameling op de Atriumvide

Verschillende objecten van inwoners van Sudwest-Fryslân

Op de Atriumvide is een selectie bijzondere oorlogsobjecten te zien, elk met een persoonlijk of regionaal oorlogsverhaal. Deze tastbare sporen uit de jaren 1940–1945 maken duidelijk hoe de oorlog ook in onze omgeving voelbaar was – en wat vrijheid sindsdien betekent.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Gemeentearchief Súdwest-Fryslân en Bibliotheken Mar & Fean.

Heb jij een bijzonder voorwerp of verhaal uit de oorlogsjaren dat je met ons wilt delen? Tot 15 augustus 2025 kun je bijdragen aan deze tentoonstelling. Neem contact op met Museum De Tiid en help mee om de herinnering levend te houden.

En meer

Canadese legerjas met onderscheidingen

Deze zeldzame Canadese jas is onderdeel van een uniform en bevat een reeks lintjes (ribbons) die verwijzen naar de militaire loopbaan van de oorspronkelijke drager.

De jas werd in Nederland gekocht van een particuliere verkoper, die aangaf dat de schoudertitels (patches) in Nederland zijn toegevoegd. Het type jas is uitzonderlijk en wordt zelden gezien, wat wijst op een bijzondere functie of beperkte uitgave binnen het Canadese leger.

Hoewel de precieze identiteit van de soldaat niet bekend is, vertellen de onderscheidingen op de borst een indrukwekkend verhaal over zijn inzet in Europa.

Medische rugzak van Duitse Wehrmacht

Deze bijzondere tas was eigendom van een hospik van de Duitse Wehrmacht. Tijdens de bevrijding van Friesland kwam de tas in Canadees bezit.

In Hindeloopen was Willem Glashouwer actief als EHBO'er op de reddingboot. Vanuit deze functie kwam hij in contact met de Canadese bevrijders die in Hindeloopen gelegerd waren. Omdat er overal een groot tekort aan medische voorraad was, gaven zij de tas aan Willem.

Het overgrote deel van de materialen die er nog inzaten waren onbruikbaar geworden omdat ze onder het bloed zaten. Er zat één pakketje in dat nog wel schoon en helemaal intact was, maar Willem heeft dit nooit hoeven te gebruiken. Vandaar dat het hier in de tentoonstelling te zien is.

Lampje met verborgen inhoud

Dit ogenschijnlijk gewone tafellampje fungeerde tijdens de oorlog als geheime bergplaats voor verboden papieren.
De onderkant van het lampje kan losgeschroefd worden. Hierdoor konden aan de binnenkant van de voet briefjes, kranten en andere informatie bewaard worden die verbonden waren met het verzet.

Oorspronkelijk bevatte het lampje meerdere documenten dan nu nog aanwezig zijn. Ook het oranje kapje is niet meer origineel.

Het lampje staat symbool voor de creativiteit en vindingrijkheid van burgers en verzetsleden tijdens de oorlog. Ondanks het risico op ontdekking, met alle mogelijke gevolgen van dien, zocht men naar manieren om verboden informatie te bewaren en te verspreiden.